Desso bereikt ‘gouden’ C2C-mijlpaal

Desso heeft als eerste tapijtfabrikant ter wereld een Gouden Cradle to Cradle-certificaat behaald voor een volledige tapijttegelcollectie.

De ‘Gold collectie’ behoort wereldwijd tot de zeer weinige producten of productgroepen die deze hoge erkenning van een circulaire manier van produceren mogen dragen. Het Waalwijkse dochterbedrijf van Tarkett geeft een indrukwekkende opsomming: de collectie bevat 100 procent van door de C2C-organisatie als positief gedefinieerde materialen, 100 procent geregenereerde Econyl-garens, gemiddeld 80 procent herbruikbare materialen, gemiddeld 52 procent gerecycled materiaal en hij geeft een zeer geringe uitstoot van VOC. In alle aspecten van het ontwerpproces dienden bovenal milieu en mens centraal te staan.

Aan de totstandkoming van deze wat Desso noemt ‘meest duurzame tapijttegel mogelijk’ ging dan ook een lange weg vooraf. “Duurzaam ontwerpen is een kwestie van doen, maar zeker ook van ontdekken. We zijn jaren bezig geweest met vallen en opstaan, maar beschikken nu over een zeer geslaagde eerste ‘gouden’ collectie en een berg aan zeer waardevolle kennis en ervaring,” stelt Roland Jonkhoff, managing director van Desso en vice-president Carpet EMEA, Tarkett. “De Gold collectie is een heel belangrijke mijlpaal voor ons.”

De Gold collectie is beschikbaar in het viertal uitvoeringen Tweed Gold, Sand Gold, Reclaim Ribs Gold en Fields Gold. De laatste twee zijn verkrijgbaar in twee kleuren, een neutrale grijstint en een rode accentkleur. De bestaande designs Tweed, Sand, Reclaim Ribs en Fields leenden zich volgens Desso het beste voor een upgrade naar goud vanuit een esthetisch oogpunt, maar ook vanwege de garensamenstelling en backing, die geschikt moesten zijn voor recycling volgens de Cradle to Cradle-beginselen. Voor de collectie is gewerkt met Econyl-garens van Aquafil, een type garen dat gemaakt is uit 100 procent geregenereerd nylon en kalk van Brabant Water voor de EcoBase-rug.

Jonkhoff: “De Gold collectie is een belangrijke stap in een productie waarin we zo weinig mogelijk primaire grondstoffen nodig hebben en we dus ook voor zo weinig mogelijk afval zorgen. Producten met meer dan één levenscyclus, in een doorlopende niet-giftige gesloten kringloop, die niet slechts één keer gerecycled kunnen worden. We hebben met deze collectie bewezen dat wij leidend blijven in innovatie op het vlak van Cradle to Cradle-productontwerp. Iets waar we ontzettend trots op zijn.”

(Vloerenplein, 13-04-2016)

14-04-2016 - 10:49