Oplossing voor afval-linoleum: 'Renoleum'

11-10-2019 | 14:34
Oplossing voor afval-linoleum: 'Renoleum'

Daarvan gaat elk jaar wereldwijd vijfentwintig miljoen vierkante meter naar de stort of de vuilverbranding. Na een onderzoek van ruim een jaar zijn uit het afval twee (half-)producten ontwikkeld, die na gebruik vervolgens opnieuw gerecycled kunnen worden. Linoleum wordt zodoende een volledig circulair product.

Het eerste conceptproduct dat de vloerenmaker, in samenwerking met designer Jaromir van Vliet van de Willem de Kooning Academie, ontwikkelde is voorlopig Multilin gedoopt. Het betreft een homogeen plaatmateriaal waaraan desgewenst kleur en andere eigenschappen kunnen worden toegevoegd. Multilin is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum, dat maximaal vijftien jaar oud was.

Het materiaal is geschikt voor massaproductie en zou onder meer toegepast kunnen worden in de meubelindustrie, of dienen als afwerking voor kasten en bureaus, dan wel als relatief goedkope loslegvloer voor evenementen en ondervloer. Het als ijzersterk aangeprezen, betrekkelijk dunne plaatmateriaal verandert overigens niet als het aan vocht wordt blootgesteld. Van Vliet ontwierp zelf dan ook een bloempot van het halfproduct.

Voor ouder afval-linoleum (maximaal dertig jaar), dat stugger en breekbaarder is, hebben de fabrikant en de designer gezamenlijk het Linoleum Particle Board (LPB) bedacht. Dit is een dikker materiaal, gemaakt van 100 procent gerecycled linoleum, inclusief de rug van jute. In tegenstelling tot het productieproces van Multilin (waarin het linoleum gereinigd en gescheiden moet worden van backing en vervuiling) is dat van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het resultaat is wel minder sterk en flexibel en behoeft bijvoorbeeld een dunne houten rug in een constructie. Opties zijn een zitje van een stoel of een tafel- of keukenblad.

Forbo gaat de half-producten en hun productieproces nog nader testen en uitwerken. De vloerenmaker beschouwt de eerste contacten die zijn gelegd met bedrijven als Ahrend, maar ook met kleinere partijen, in ieder geval als meer dan bemoedigend. Zo heeft een Nederlandse fabrikant van zitmeubels inmiddels een testproductie gedraaid met een van de materialen. Bedrijven met belangstelling voor toepassing van de materialen of anderszins kunnen zich melden bij Bregje Smulders, product & sustainability manager linoleum (e-mail: bregje.smulders @ forbo.com).

(Vloerenplein, 11-10-2019)

Ander nieuws

Maatwerk advies

Wij geven altijd maatwerk advies.

Over product, kleur en technische zaken.

Gratis stalen

Twijfelt u over de kleur?  Vraag een kleurstaal aan. Gewoon gratis bij ons. 

Bezoek onze showroom

Producten in het echt bekijken? Kom langs in onze uitgebreide showroom.

Beoordeeld met 9.8!

Tevredenheid staat voorop. Bekijk onze referenties online of op Google.