Tarkett zet belangrijke 'circulaire' stap

22-11-2019 | 11:00
Tarkett zet belangrijke 'circulaire' stap

Tarkett maakte gisteren zijn baanbrekende samenwerking met het Italiaanse bedrijf Aquafil wereldkundig. De speciaal hiervoor bijeengetrommelde internationale vakpers kreeg hoogstpersoonlijk uitleg van Fabrice Barthélemy, CEO Tarkett en van Giulio Bonazzi, CEO Aquafil, producent van polyamide 6 (nylon 6). Tarkett stelde op de persmeeting dat het bedrijf dankzij zijn partnerschap met Aquafil 'de kringloop van commerciële tapijttegels in Europa heeft gesloten'. "Het unieke recyclingcentrum van Tarkett in Waalwijk creëert twee stromen materialen die kunnen worden gerecycled. De grondstoffen die hieruit voortvloeien zijn van hoge kwaliteit en bruikbaar voor nieuwe producten."

Via de door Tarkett in zijn vestiging te Waalwijk ontwikkelde technologie kan men nu de twee belangrijke componenten van tapijttegels - garen en tapijtrug - scheiden, waarbij er volgens Tarkett meer dan 95 procent garenzuiverheid behouden blijft. "Dit niveau van puurheid is essentieel om het garen polyamide 6 (PA6) door Aquafil te laten recyclen en later te transformeren naar geregenereerd  ECONYL-nylongaren."

Ook de productiecapaciteit van EcoBase-tapijtruggen in Waalwijk is door Tarkett uitgebreid om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit duurzame product.

In totaal is 100 procent van het PA6-garen van een tapijttegel met EcoBase-tapijtrug recyclebaar. Het PA6-garen en de tapijtrug worden gerecycled voor dezelfde doeleinden, zonder verlies van kwaliteit. Het recyclen van tapijttegels met EcoBase-ruggen van ECONYL-garen levert volgens Tarkett tot 84 procent meer CO2-besparing op ten opzichte van 'verbranding'.

Tarkett heeft ongeveer 15 miljoen euro geïnvesteerd in de initiatieven die zijn gericht op het sluiten van de kringloop van tapijttegels in Europa. "Samen met Aquafil versnellen we onze reis naar een circulaire economie en gaan we binnen onze branche aan kop in de vooruitgang van tapijtrecycling," zegt Fabrice Barthélemy. "Het werkelijk sluiten van de kringloop van vloeren is een belangrijke stimulans van onze strategie om natuurlijke grondstoffen te behouden en het milieu te beschermen."

Tarkett is al meer dan tien jaar afnemer van PA6- en ECONYL-nylongaren van Aquafil en maakt onder andere gebruik van ECONYL in zijn Desso AirMaster-tapijttegels. Nu is de cirkel van het partnerschap rond: Aquafil krijgt eerder gebruikt PA6-garen aangeleverd van Tarkett en verwerkt dit vervolgens tot nieuw geproduceerd ECONYL-garen.

Giulio Bonazzi, namens Aquafil: "We zijn er trots op Tarkett te kunnen helpen in de laatste etappe van de reis naar het sluiten van de kringloop van de tapijttegelproductie."

"Het sluiten van de kringloop is een 'team effort' en we nodigen onze klanten uit om mee te doen via ReStart, ons terugname- en recyclingprogramma voor vloeren," aldus Barthélemy.

"Tarkett speelt een actieve rol in deze nooit eerder vertoonde beweging onder innovatieve spelers, die zich inzetten om de ecologische voetafdruk van bouwmaterialen te verkleinen en de levensduur te verlengen. Door met ons te werken, krijgen klanten de kans om de juiste keuzes te maken en zo duurzame gebouwen en ruimtes te creëren voor de generaties na ons."

Tarkett is hiermee nu naar eigen zeggen de enige tapijtproducent in Europa die geverifieerd bewijs heeft van het sluiten van de kringloop binnen de tapijttegelproductie, zoals vastgelegd door de Environmental Product Declarations (EPD's) voor tegels met een EcoBase-rug.

(Voerenplein, 22-11-2019)

Ander nieuws

Maatwerk advies

Wij geven altijd maatwerk advies.

Over product, kleur en technische zaken.

Gratis stalen

Twijfelt u over de kleur?  Vraag een kleurstaal aan. Gewoon gratis bij ons. 

Bezoek onze showroom

Producten in het echt bekijken? Kom langs in onze uitgebreide showroom.

Beoordeeld met 9.8!

Tevredenheid staat voorop. Bekijk onze referenties online of op Google.